Het bebouwde gedeelte van het eiland
Ons idee was om de verdeling van de bebouwing zo in te delen:
De huizen (het paarse gedeelte):
Woongebied midden op het eiland:
Voor de huizen die op het midden van het eiland komen hebben we het volgende bedacht, we willen alleen maar vrijstaande huizen bouwen. Qua inrichting van het uitzicht van de huizen, leek het ons leuk om een rond grasveld aan te leggen, zodat er meer een gevoel van saamhorigheid ontstaat, dan wanneer de huizen, zoals “gebruikelijk”, alleen maar tegenover- en naast elkaar staat. Voor deze huizen willen we een achtertuin aanleggen, omdat deze mensen géén uitzicht op het water hebben. Daarnaast hebben we bedacht dat we de huizen een kelder willen geven en 3 verdiepingen. Voor de kelder hebben we bedacht dat de auto zo naar beneden zou kunnen rijden. Bij de huizen willen we géén vast zonnepanelen al van te voren aanbrengen. Hier moeten de toekomstige bewoners zelf over beslissen. Het eiland moet zo duurzaam mogelijk zijn, dus maken we gebruik van duurzame bouwmaterialen, bijvoorbeeld bakstenen. Bakstenen zijn een natuurvriendelijk product en stevig genoeg, dus een prima alternatief als een duurzaam bouwmateriaal.
Woongebied aan de noordzijde van het eiland:
Hier willen we ook vrijstaande huizen bouwen. Deze huizen bevatten een veranda of een extra stuk grond. Voor deze veranda is geen afsluiting. Daardoor word het mogelijk om vanuit de tuin zo het park in te lopen of richting het water.
De appartementen (het rode gedeelte):
Voor de appartementengebouwen hebben we bedacht dat ze allemaal 4 hoog moeten worden. Doordat de huizen 3 hoog zijn, is er niet veel verschil tussen de hoogtes van de gebouwen en daardoor vallen de appartementen minder op. Het eiland lijkt meer één geheel. De appartementengebouwen krijgen géén tuin, maar wel een balkon met uitzicht op het water. Appartementen met géén uitzicht op het water, hebben dus ook géén balkon. De begane grond krijgt wél een stukje grond en een kelder, als opslag. Per appartement zouden wij 1 badkamer en 2 slaapkamers maken. Daardoor word het appartement geschikt voor 2 tot 4 personen.
De watersportvereniging (het blauwe gedeelte):
Ons idee was om het gebouw van de watersportvereniging driehoekig te maken, omdat het gedeelte waar de watersportvereniging in gebouwd word, ook driehoekig is. We willen het dak plat maken, zodat er zonnepanelen op kunnen komen. Dit is mogelijk doordat de zonnepanelen verstelbaar zijn en je ze dus in een bepaalde hoek kunt zetten. Verder willen we de watersportvereniging 3 verdiepingen hoog maken, omdat de hoogte van de watersportvereniging dan niet veel verschilt met de hoogte van de woningen en de appartementengebouwen. We zouden de eerste verdieping gebruiken voor de watersportvereniging en de overige 2de en 3de verdieping willen we gaan gebruiken voor verhuur aan SSHN, een bedrijf die de huisvestiging voor studenten in Nijmegen regelt. De kamers zouden dus waarschijnlijk gebruikt gaan worden als verhuur voor studenten.
Ruimte onder de verlengde Waalbrug
Het Bastion heeft een afmeting van een lengte van 85 meter, een breedte van 50 meter en een hoogte van 6 meter. Het Bastion is het gebouw dat onder de verlengde Waalbrug wordt gemaakt. Je kan het Bastion van 2 kanten bekijken, de linkerkant en de rechterkant. De ene zijkant is alleen toegankelijk voor de ambulance, politie en brandweer. Het Bastion is vooral gericht voor sporters. Ons idee was om van het Bastion een ruimte te maken waar men kan parkeren op de begane grond, en op de eerste verdieping komt een fitnesscentrum. Hieronder staat hoe de begane grond, en de eerste verdieping wordt ingedeeld.
Natuurontwikkeling op het eiland en in de nevengeul
Wat moeten/kunnen mensen doen om de natuur te verbeteren?Mensen moeten de natuur zoveel mogelijk z’n gang laten gaan. Er moet zoveel mogelijk natuurlijke ontwikkeling plaats vinden. De natuur zelf wordt al onderhouden door de organismen die daar leven. Mensen kunnen het gebied bezoeken, maar niet iets neerzetten, omdat het vaak onder water komt/kan staan.
De drempel
De drempel is een dam in de oostzijde van de nevengeul met een aantal openingen waardoor de nevengeul altijd gevoed wordt uit de Waal. Bij hoogwater zal het water vanuit de Waal over de drempel heen stromen, waardoor de volledige capaciteit van de nevengeul wordt benut. Dit heeft dus invloed op de natuur en er leven dus bepaalde organismen en andere weer niet.
De planten
- Zeepkruid - Duizendblad
- Jocobskruiskruid - Distel
- Wilg - Populier
- Weegbree - Bramen
- Heksenmelk
Deze planten kunnen meestal wel overleven in overstromingsgebieden. Deze kunnen in deze gebieden komen door het water, de lucht en de dieren.
Broedgelegenheid
De broedgelegenheid is erg belangrijk. Als voorbeeld hebben wij de ooievaars. Om de ooievaars weer terug te krijgen naar de gebieden, moet er wel broedgelegenheid zijn. Hiervoor kunnen er ooievaarspalen worden neergezet. Zo komen er toch nog meer dieren en zijn ze niet in gevaar met hoog water, omdat de nesten op hoge palen zitten. Als extra kunnen er ook nog insectenhotels worden neergezet. Deze ometen bij de bebouwing in de buurt staan, want dan zijn ze het veiligst.
Wilde dieren
Wilde dieren die vooral in het gebied voor komen zijn:
- Galloway’s
- Koninkpaarden
- Brandrode runderen
Deze zijn erg belangrijk voor de begroeiing. Zij zorgen dat het niet te vol komt te staan.
De Steur
De steur was bijna uitgestorven in Nederland. Dat kwam omdat er teveel op de steur werd gevist, omdat hun eitjes kaviaar is. Ze zijn op dit moment in Nederland bezig om de steur te herintroduceren. Wij hebben als idee om de nevengeul hier aan te laten meewerken door enkele steuren erin te plaatsen. De jonge steuren eten schaal- en schelpdieren en als ze ouder worden bodemvissen. Als ze een heel stuk groter en ouder zijn kunnen ze terug de Waal in en naar andere delen van Nederland gaan.
Recreatieve voorzieningen op het westelijk gedeelte van het eiland en in de nevengeul
Restaurant
Wij hebben gekozen voor 3 restaurants. Deze restaurants bieden allerlei verschillende soorten gerechten. We hebben gekozen voor een vis restaurant, een tapas restaurant en een cafetaria. Een van de restaurants willen we aan het water plaatsen omdat als het mooi weer is kunnen de gasten buiten op een terrasje zitten met een prachtig uitzicht op de waal. De restaurants moeten een modern interieur krijgen omdat dat mensen aantrekt.
Haven
We willen een haven aanleggen aan het eiland. Deze haven is alleen beschikbaar voor motorbootjes. In Veur- Lent mogen de motorbootjes maximaal 6km/uur, omdat het dan voor de watersporters en zwemmers veilig genoeg is. Op deze haven is er plek voor ongeveer 50 boten.
Cursussen
Het lijkt ons een goed idee dat er verschillende cursussen op het eiland komen. Hierbij dacht wij bijvoorbeeld aan een strandje, waar beach volleybal, beach soccer en strandtennis kunnen worden gedaan. Het zou dan ook handig zijn als er een kleine bar is waar ze ijsjes en wat te drinken verkopen. ’s Avonds kan erop dit strand een strandfeest worden georganiseerd, als het mooi weer is. Deze voorzieningen zijn heel aantrekkelijk voor jongeren.
Rondvaartboot
Ook lijkt het ons een goed idee dat er een rondvaartboot komt voor toeristen en mensen die o.a. het eiland willen bewonderen. Dit lijkt ons erg leuk vooral als het mooi weer is. De boot stopt bij het eilandje. Dan kunnen de mensen daar uitstappen en rondkijken. Ze kunnen wat eten en drinken in de restaurantjes op het eiland.
Fort Knodsenburg 'zichtbaar' maken
Knodsenburg is de naam van een fort aan de noordoever van de Waal bij Lent en Nijmegen. Het fort speelde een belangrijke rol tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Ons idee is om van het fort een museum te maken met spullen erin van vroeger. Zo willen we deze historie blijven herinneren

Mobiliteit op het eiland, verbinding met het vaste land en bereikbaarheid van uit het stadscentrum
Om de mobiliteit te verbeteren rondom het gebied bij Nijmegen, willen we de volgende voorzieningen plaatsen:
- Taxibootjes
- Roltrappen
- Rolstoeltaxi’s
- Fietspad verlichting
- Buslijnen
Door deze voorzieningen te plaatsen wordt de mobiliteit verbeterd voor alle doelgroepen en is het ook meer toegankelijk voor iedereen, maar het vooral verbeterd voor de ouderen en invaliden mensen.
De kade en de promenadebrug
We willen de Promenadebrug aantrekkelijk maken voor toerisme, maar ook voor de burgers van Nijmegen en omstreken. Ons idee was om voor op de Promenadebrug bankjes te plaatsen waar mensen even kunnen uitrusten als ze een wandeling hebben gemaakt en om te kunnen genieten van het uitzicht, prullenbakken te plaatsen waar mensen hun afval kunnen indoen, zo voorkom je dat de Promenadebrug een 'vuilnisbelt' wordt. Straatverlichting te plaatsen die op zonne-energie werken, dit is beter voor het milieu. Fietsenrekken te plaatsen waar men hun fiets kunnen neerzetten, verrekijkers te plaatsen waardoor je de stad Nijmegen heel goed kunt bewonderen. En als laatste om een kiosk te plaatsen waar men kleine snuisterijen kan kopen. Onze ideeën voor de kade waren om van de trappen en multifunctioneel ruimtegebruik te maken waar mensen niet alleen omhoog en omlaag kunnen lopen, maar waar ze ook kunnen zitten. Prullenbakken te plaatsen waar mensen hun afval kunnen indoen en waar ze het kunnen scheiden doordat je 3 verschillende prullenbakken hebt, zo voorkom je dat de Promenadebrug een 'vuilnisbelt' wordt. Straatverlichting te plaatsen die op zonne-energie werken, dit is beter voor het milieu. En om aan de kade taxipontjes te maken, waarmee mensen heen en weer kunnen varen.